Egyéni családállítás

A családállítás módszerével a különböző életterületeken felmerülő problémák gyökerére tekinthetünk rá.  Ha meglátjuk a tudattalanban rejlő valódi okot, akkor képesek vagyunk megérteni önmagunkat és helyzetünket is.  A családállítás ezeknek a tudatalatti folyamatoknak a tudatosításában segít. Ha végre megértjük, hogy milyen folyamatok zajlanak bennünk, akkor változtathatunk azon, hogyan éljük meg ezt a mindennapokban. Ez a megértés és felismerés hozza meg a változást mely a probléma megoldásához vezet. ​

A módszert Bert Hellinger német pszichoterapeuta dolgozta ki a nyolcvanas években, Hellinger megfigyelte, hogy a problémák gyökere gyakran nem található meg a személyes élettörténetekben, viszont a családi rendszerben, régebbi generációk történeteiben igen. Rájött, hogy a személyes sorsunk szorosan összefügg a családunk többi tagjának sorsával, azonban nem elegendő az egyént önmagában vizsgálni és kezelni, ugyanis a teljes családrendszert együttesen gyógyítva juthatunk csak valódi megoldáshoz. Ez a módszer ebben van segítségünkre.

Családfelállítással láthatóvá válik a családtagok egymáshoz való viszonya, kapcsolati dinamikája. Megmutatkoznak olyan rejtett működési mechanizmusok, amik a családtagok közti feszültségeket, kezelhetetlennek tűnő problémákat okozhatják. Kirajzolódik az egyének személyes sorsa is, ami gyakran több generációra visszamenőleg, régebbi felmenők hatására állt össze.

A családfelállítás általában csoportban zajlik, de egyénileg is végezhető. Ebben az esetben csak a családállító és a kliens van jelen.

Az egyéni állításnál lehetősége van a jelentkezőnek, arra, hogy maga is átélje a különböző kapcsolataiban érzékelhető mozgatórugót és dinamikát. Beállhat az egyik vagy másik szereplő helyére is, így kipróbálhatja azt is, mit érezhet iránta az a családtag, akivel épp a konfliktus rendezésén dolgozik.

Ennek több módja van: vagy kis bábukkal, egyéb szimbólikus tárgyakkal dolgozunk és folyamatosan megbeszéljük, mit látunk, mit változtatnánk, vagy papírlapokkal jelöljük a földön a családtagok helyét az állításban, és magunk állunk be egy-egy szereplő helyére megtapasztalni, mit érez.  Amikor feltárásra kerülnek az összefüggések magát, mód nyílik az oldásra, hasonlóan, mint a csoportos állítás folyamán.
 Az egyéni állításban több lehetőség van a beszélgetésre, általában 1,5- 2 órát vesz igénybe.

Az egyéni családállítást azoknak javaslom, akik valamilyen okból kifolyólag gondot okoz közösségben való megnyílás, vagy olyan intim problémát szeretne valaki megoldani, mely nehezen megosztható egy csoportban Azoknak is ajánlom, akiknek nincs idejük arra, hogy több órát szánjanak magukra aznap, hiszen az egyéni családállítás csupán – 1,5 – 2 óra , igy több lehetőség van a beszélgetésre, mit a csoportos családállítás esetén.

A családállítás módszeréhez nemcsak családi problémák esetén lehet nyúlni.

Az alábbi témák estén szintén megoldást adhat a módszer:

 • családi kapcsolati problémák
 • párkapcsolati gondok
 • nőiség, férfiasság problematikája
 • önértékelési problémák
 • gyermeknevelési gondok
 • szülőkkel való problémás kapcsolat
 • egészségügyi problémák
 • veszteség, gyász feldolgozás
 • teherbe esési problémák, meddőség
 • félelmek, szorongás
 • munkahelyi problémák
 • anyagi gondok


Szeretettel várlak, ha olyan problémával találod szemben magad az életed bármely életterületeden, amit nem tudsz megoldani

 Pszichiátriai kezelés alatt álló, illetve bármilyen pszichés vagy mentális probléma miatti gyógyszeres kezelés alatt álló személyeket nem tudok vállalni!