Biodinamikus craniosacralis terápia

A craniosacralis megnevezés a latin cranium (koponya) és a sacrum (keresztcsont) kifejezésekből ered. Az agyi-gerincvelői folyadék (liquor) termelődése és felszívódása által létrejött nyomásváltozáshoz való térfogati alkalmazkodás kitapintható a koponyán és a testen. A koponyacsontok folyamatos, ritmikus mozgásban vannak. A rendszer további része a teljes gerincoszlop, az agyat és a gerincvelőt beborító három rétegből álló kötőszöveti hártyás rendszer (dura).) A liquor ritmusa, áramlása finom értintéssel a test bármely részén érzékelhető. A terapeuta számára ez az elsődleges kiindulópont, hogy képet kapjon a test állapotáról.

A chraniosacralis (ejtsd: Kranioszakrális ) rendszer egy élettani rendszer, amely a keringési és légzési rendszerünk mellett a szervezet harmadik nagy ritmusát képezi. A rendszer harmonizálására kifejlesztett terápia a biodinamikus  craniosacralis terápia. Stressz, feszültég, baleset vagy egyéb trauma hatására a folyadék áramlását akadályozó blokkok alakulnak ki a rendszerben, melyeket akár évtizedekig is magunkban hordozhatunk. A terápia célja, hogy támogassuk a testet ezeknek a blokkoknak a feloldásában, ami segíti a test öngyógyító folyamatainak beindítását.

Hogyan történik egy kezelés?

A kliens felöltözve, lefekszik a kezelőágyra, nyugodt pihentető környezet veszi körül. A kezelés gyengéd fogásokat foglal magában, a fejen, a gerinc mentén, a test többi részén egyaránt. A terapeuta , érzékeny mozdulatokkal követi a szervezet természetes hullámait és ritmusát úgy, hogy megérinti a test különböző pontjait. A kliensek általában teljesen relaxált állapotba kerülnek, sokan el is alszanak kezelés közben. Valaki oldódást, hideg vagy melegérzést tapasztal.

Alkalmazási területe rendkívül széleskörű, mivel a központi idegrendszeren keresztül a kezelés hatást gyakorol a csont- és izomrendszerre, a különböző szervekre, a kötőszövetekre, a hormonrendszerre, szívre és az érrendszerre, az immunrendszerre és a test energiarendszerére is.

A  biodinamikus chraniosacrális kezelés az alábbiakban nyújthat segítséget:

 • asztma, krónikus hörghurut, arcüreggyulladás
 • az immunrendszer zavarai, autoimmun betegségek
 • baleseti agyi és gerincvelői sérülések
 • bőrproblémák
 • fül- orr- gégészeti betegségek
 • gasztroenterológiai betegségek (pl. reflux, gyulladásos betegségek, felszívódási zavarok stb.)
 • hormonális problémák
 • krónikus fáradtság, kimerültség, alvási zavarok, legyengült állapot
 • krónikus nyak- fej- hátfájdalom
 • műtét utáni működési zavarok
 • nőgyógyászati problémák (pl. ciklusproblémák, endometriosis, PCOS, meddőség, hormonális problémák)
 • parkinson-kór
 • SM
 • szorongás, stressz, depresszió, pánik betegség, érzelmi nehézségek
 • szív- és érrendszeri megbetegedések, vérnyomással kapcsolatos problémák, szédülés
 • viselkedésproblémák, dühroham, koncentrációzavar
 • autizmus, ADHD, központi idegrendszeri probléma

Ellenjavallatok:

A craniosacralis terápia ellenjavallatai azok az esetek, amikor a koponyaüregi (intracranialis) nyomás változása instabilitást okozhat.

Ilyenek az akut agyvérzés, koponyasérülés akut fázisa, az akut nyakcsigolyatörés, nyúltagyi kitüremkedés),vagy az akut agyhártyagyulladás.

Az első alkalomra érdemes másfél órát szánni, hogy át tudjuk beszélni a felmerülő problémákat.

Minden további alkalom 50-60 perc között mozog.

A kezelések száma függ a kliens állapotától   tünetektől és a szervezet reagálásának mértékétől.  Általánosságban elmondható, hogy 3-7 kezelés jelentős hatást gyakorol a legtöbb ember egészségére.  A klisensek többsége rendszeresen, heti egy alkalommal jár kezelésre a teljes gyógyulás eléréséig, majd negyed- félévente visszatér egy ismétlő kezelésre, hogy fenntartsa az egészségét. Krónikus betegségek esetén szükség lehet hosszabb távú terápiára. A terápia önálló kezelési mód, de kombinálható más, hagyományos és alternatív gyógymódokkal is.

A terápia fontos szerepet játszik a megelőzésben. Csökkenti a felgyülemlett stresszt, segít leküzdeni annak romboló hatásait. Fokozza a betegségekkel szembeni ellenálló képességet, erősíti az immunrendszert és serkenti a szervezet természetes öngyógyító folyamatait.

Bejelentkezni emailben, vagy telefonon van lehetőség a megadott elérhetőségeken!